Om betong

Betong är ett av världens viktigaste byggmaterial. Det används i allt från bostäder och infrastruktur till offentliga byggnader och industrianläggningar. Betong är starkt, hållbart och mångsidigt, vilket gör det till ett idealiskt material för ett brett spektrum av ändamål.

Materialet är viktigt och används i stor utsträckning över hela världen. I Sverige används ungefär 13 miljoner ton betong varje år och i världen används över 25 miljarder ton. Betong är relativt billigt och lätt att tillverka.

Vad är betong?

Betong är ett material som består av tre huvudkomponenter: cement, ballast och vatten. Betongens egenskaper bestäms av förhållandet mellan vatten och cement, cementtypen, ballastens egenskaper och sammansättning. Betongen hårdnar på grund av en kemisk reaktion som uppstår när vatten blandas med cement. I modern betong används ofta tillsatsmedel för att förbättra eller ge betongen önskade egenskaper.

Betong är ett mångsidigt och hållbart material med många fördelar. Det är starkt, hållbart och brandsäkert och det tål fukt. Det är också ett bra ljudisolerande material, vilket kan bidra till att skapa behagliga inomhusmiljöer. Fördelar med betong:

 • Energieffektiv uppvärmning och kylning
 • Robust och tåligt material
 • Behagligt inomhusklimat
 • Lång livslängd
 • Fullt återvinningsbart
 • Brandsäkert

Ett starkt, hållbart och mångsidigt material

Olika typer av betong

Materialet finns i många olika varianter, alla med sina unika egenskaper. Vissa betongsorter är starka och hållbara, medan andra är lätta och flexibla. Det finns betong för alla ändamål, allt från husbygge till brobygge. Här är några exempel på olika typer av betong:

 • Fiberarmerad betong är starkare och mer hållbar än vanlig betong. Den innehåller fibermaterial, till exempel stålfiber eller glasfiber, som ger betongen ökad seghet och motståndskraft mot sprickbildning.
 • Husbetong är en vanlig typ av betong som används för att bygga hus. Den är stark och hållbar, men också relativt lätt och enkel att arbeta med.
 • Anläggningsbetong används för att bygga vägar, broar, dammar och andra infrastrukturprojekt. Den är stark och hållbar, och kan även användas i miljöer med höga krav på beständighet, till exempel undervattensbyggen.
 • Golvbetong används för att gjuta golv i hus, industrier och andra byggnader. Den är stark och hållbar, men också jämn och lätt att gå på.
 • Markbetong används för att gjuta markplattor, trottoarer och andra ytor utomhus. Den är stark och hållbar, och kan även användas i miljöer med höga krav på beständighet, till exempel i närheten av hav eller vattendrag.
 • Snabbtorkande betong torkar snabbt, vilket gör den lämplig för projekt där det är viktigt att arbetet går snabbt.
 • Skumbetong är en lätt betong som innehåller luftbubblor. Den är lämplig för projekt där det är viktigt att betongen är lätt, till exempel i byggnader där det är viktigt att minska vikten.
 • Sprutbetong sprutas ut ur en slang, vilket gör den lämplig för projekt där det är svårt eller omöjligt att gjuta betongen på traditionellt sätt.

Så tillverkas betong

Betong är en blandning av krossat berg, sten och grus som binds samman med cement och vatten. Cement tillverkas av kalksten som bränns och mals till ett fint pulver. När cement blandas med vatten härdar det till en stark och hållbar massa. Betongens egenskaper beror på blandningen av dessa ingredienser. Cementen är det som binder samman ballasten och ger betongen dess styrka. Vattnet behövs för att cementen ska härda. Tillsatsmedel kan användas för att ge materialet förbättrade egenskaper, till exempel ökad hållfasthet eller täthet.

Betong

Betong är inte bara sten och grus. Det är en blandning av material som tillsammans skapar en av världens mest använda konstruktionsmaterial. Materialets användningsområden är oändliga. Den kan formas till nästan vad som helst och står emot tidens tand.

Betongens historia

Betong är ett urgammalt material som har använts i tusentals år. Redan etruskerna i Italien använde betong för att bygga imponerande byggnader, som amfiteatrar, broar och hamnar. Många av dessa byggnader står fortfarande kvar idag, vilket visar att betong är ett hållbart och vackert material. Betongbyggnadstekniken föll i glömska efter Romarrikets undergång, men återupplivades på 1700-talet. Den engelske arkitekten John Smeaton byggde 1759 en fyr vid Engelska kanalen med ett fundament av materialet, vilket ledde till att tekniken blev mer utbredd i Storbritannien. Betongbyggnadstekniken blev allt vanligare under 1800-talet och har sedan dess blivit ett av världens viktigaste byggmaterial.

Skillnaden på betong och cement

Cement är som limmet som håller ihop betong. Det är en produkt som tillverkas av kalksten som bränns och mals till ett fint pulver. Betong är en blandning av cement, sand, grus och vatten. Den är stark och hållbar och kan användas till många olika ändamål.

Skillnaden på betong och cement
Från forntida byggnader till moderna skyskrapor – betong har spelat en avgörande roll i mänsklighetens historia.

Fakta om betong

 

 • Betong är det mest använda byggmaterialet i världen. Varje år tillverkas över 5 miljarder kubikmeter betong.
 • Det är ett robust och hållbart material och har en lång livslängd och kräver lite underhåll.
 • Det är brandsäkert. Det brinner inte och smälter inte.
 • Det är återvinningsbart. 100 procent av betongen kan återvinnas och användas igen.
 • Det är energieffektivt. Det kan lagra värme och kyla, vilket bidrar till att minska energiförbrukningen.
 • Det är ljuddämpande. Det kan användas för att minska ljudnivån i byggnader och andra miljöer.
 • Materialet har använts i tusentals år. De äldsta konstruktionerna som finns bevarade är från 3000-talet f.Kr.
 • Det är ett komplext material med många olika egenskaper. De egenskaperna beror på blandningen av cement, ballast och vatten.
 • Det kan användas för att skapa en mängd olika konstruktioner. Det används för att bygga hus, broar, byggnader, vägar och mycket annat.

Bygg din dröm med Lindmans Betong

Lindmans Betong är din trygga partner som förverkligar dina visioner i betong. Med vår passion för kvalitet, gedigna erfarenhet och kundfokus garanterar vi ett resultat som överträffar dina förväntningar. Våra skickliga hantverkare brinner för varje projekt och lägger stor omsorg på detaljerna. Vi ser till att varje betongkonstruktion levereras med precision och professionalism, från gjutning av villaplattor till komplexa betongstommar. Våra tjänster:

Lindmans Betong

Låt oss på Lindmans Betong vara din partner på resan! Vi erbjuder en kostnadsfri uppskattning som hjälper dig att planera och budgetera din konstruktion. Vi tar oss tid att lyssna på dina önskemål och behov, och ger dig en offert som du kan använda för att planera ditt projekt. Tveka inte att kontakta oss!

Stödmurar i betong

En stödmur byggs vanligtvis för att ta upp nivåskillnader. De kan hjälpa till att hålla marken på plats, skapa terrasser och till och med skydda mot erosion. Våra stödmurar är både funktionella och vackra. De kan användas för att skapa nivåskillnader, skydda mot erosion eller bara för att ge en elegant touch till din trädgård.

Stödmurar kan vara gjorda av en mängd olika material, men betong är ett populärt val. Materialet är starkt, hållbart och relativt billigt. Stödmurar kan konstrueras på olika sätt, beroende på deras storlek och syfte. Enkla stödmurar kan bestå av enkla betongplattor eller block, medan mer avancerade stödmurar kan ha en komplex struktur med armering och dränering.

Fördelar med stödmurar

 • De kan hålla marken på plats: Stödmurar är ett bra sätt att förhindra att jord eller fyllning rasar. Detta är särskilt viktigt på sluttande tomter.
 • Stödmurar kan användas för att skapa terrasser. Detta kan vara ett bra sätt att utnyttja utrymmet och göra det vackrare.
 • De kan skydda mot erosion: Stödmurar kan hjälpa till att skydda din trädgård mot erosion. Detta är särskilt viktigt i områden med mycket regn eller vind.

Betongstommar: starka, hållbara och mångsidiga

Betongstommar är en typ av byggnadskonstruktion där betong används som det primära bärande materialet. 

Våra betongstommar är grunden för starka och pålitliga byggnader. Med noggrann planering och expertis skapar vi skräddarsydda betongstommar som håller länge.

Betongarbete Stockholm

Husgrunder i betong: en solid grund för ditt hem

En husgrund är en av de viktigaste delarna av ett hus. Den är ansvarig för att bära upp husets vikt och för att skydda det från väder och vind. Betong är ett populärt material för husgrunder eftersom det är starkt, hållbart och brandtåligt. Våra betongplattor är en stabil grund för ditt drömhus. Vi är experter på att skapa plattor som är starka, tåliga och jämnt fördelade, vilket gör dem perfekta för bostadsbyggnation. 

Husgrund, betongplatta

Industriplattor i betong

Våra industriplattor är byggda för att hålla. Med en hängivenhet till kvalitet och hållbarhet levererar vi skräddarsydda lösningar för betonggolv som är utformade för att tåla de mest krävande industriella miljöerna. Våra plattor är tillverkade av högkvalitativa material och är utformade för att stå emot höga belastningar och påfrestningar. De är också jämna och slitstarka, vilket gör dem till ett utmärkt val för produktionsanläggningar, lager och andra industriella miljöer. 

Vi är experter på att gjuta betonggolv både för kommersiella och industriella byggnader.

Industriplattor

Thermomur

Thermomur är en avancerad och energieffektiv lösning för olika byggprojekt. Med en stark inriktning på termisk isolering och hållbarhet tillhandahåller vi Thermomur, som inte bara erbjuder överlägsen värme- och ljudisolering utan även är enkla att installera.

Thermomur